Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης

1700X700_XRHMATOOIKONOMIKA-1024x421
Κατεύθυνση:
΄΄Στατιστικές Μέθοδοι στα Χρηματοοικονομικά΄΄
1700X700_ELEGXOS_POIOTHTAS_02-1024x421
Κατεύθυνση:
΄΄Στατιστικός Έλεγχος Ποιότητας΄΄
1700X700_PMS_EFARMOSMENH_STATISTIKH-1024x421

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην
'' Εφαρμοσμένη Στατιστική ''

1700X700_BIOSTATISTIKH-1024x421
Κατεύθυνση : ΄΄ Βιοστατιστική΄΄
Fotolia_55575090_M-1024x662
Από το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020
Παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης
1700X700_EPIXEIRHMATIKO-SXEDIASMO-1024x421
Κατεύθυνση:
΄΄Στατιστικές Μέθοδοι στην Επιστήμη Δεδομένων (Data Science)΄΄
1700X700_BIOSTATISTIKH-1024x421
Δυνατότητα Πρακτικής Άσκησης
1700X700_PMS_EFARMOSMENH_STATISTIKH-1024x421

Δυνατότητα για εξ αποστάσεως φοίτηση

previous arrow
next arrow

Το Πανεπιστήμιο

Υποβολή Αιτήσεων

Υποτροφίες

Πρόγραμμα Σπουδών

Προοπτικές Απασχόλησης

Παρεχόμενες Υπηρεσίες/Υποδομές:

Οι παραδόσεις των μαθημάτων του Π.Μ.Σ. γίνονται σε αίθουσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς .

Στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του «Θεμιστόκλειου Συγκροτήματος» (πρώην Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Άρσης Βαρών) του Πανεπιστημίου Πειραιώς, βρίσκεται το εργαστήριο του Π.Μ.Σ. (αίθουσα Ε12) εξοπλισμένο με 28 συστήματα υπολογιστών, το οποίο χρησιμοποιείται από τους φοιτητές του Π.Μ.Σ. «Εφαρμοσμένη Στατιστική». Στο εργαστήριο αυτό πραγματοποιείται η εργαστηριακή διδασκαλία των φοιτητών σε μαθήματα που απαιτούν χρήση υπολογιστών καθώς και η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών του Π.Μ.Σ.Υπάρχει εποπτεία και έλεγχος εισόδου από ειδικό τεχνικό προσωπικό. Οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Το λογισμικό που διαθέτει το εργαστήριο του Π.Μ.Σ. προς χρήση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: MS-OFFICE (EXCEL, WORD, POWERPOINT, κ.λ.π.), SPSS, SAS, Statgraphics, S-PLUS, Mathematica,Γλώσσα Προγραμματισμού R, κ.α.

Μετά την εγγραφή του στο Π.Μ.Σ., κάθε φοιτητής μπορεί να προμηθευτεί την κάρτα μέλους της κεντρικής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς με την οποία του δίνεται η δυνατότητα χρήσης της βιβλιοθήκης και των υπηρεσιών που αυτή παρέχει. Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου διαθέτει σε έντυπη μορφή περισσότερους από 30000 τίτλους βιβλίων και 350 τίτλους περιοδικών, συλλογή η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους τίτλους. Υπάρχει σύστημα μηχανογραφημένης αρχειοθέτησης και πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και ψηφιακές βιβλιοθήκες, παρέχοντας δυνατότητες ταχείας αναζήτησης εκπαιδευτικού και ερευνητικού υλικού. Στους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμοι περισσότεροι από 6000 τίτλοι περιοδικών με δυνατότητες εκτύπωσης όλων των άρθρων τους σε πλήρη μορφή.

Η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη γίνεται από το ισόγειο του κεντρικού κτηρίου. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την εύκολη πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η βιβλιοθήκη αποτελείται από τρεις βασικούς χώρους: Χώρος ΔανεισμούΒιβλιοστάσιοΑναγνωστήριο.

Στο χώρο Δανεισμού υπάρχουν ειδικά τερματικά αναζήτησης στη βιβλιογραφική συλλογή της βιβλιοθήκης, φωτοαντιγραφικά μηχανήματα για παροχή υπηρεσιών φωτοτύπησης με ειδικές κάρτες χρέωσης, και Ηλεκτρονικό Περίπτερο Πληροφοριών με οθόνη αφής το οποίο παρέχει γενικές πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο και κυρίως για τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης. Στο Βιβλιοστάσιο έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλα τα μέλη της βιβλιοθήκης. Στο Αναγνωστήριο υπάρχουν εγκατεστημένα εκθετήρια με τα περιοδικά του τρέχοντος και του παρελθόντος έτους, καθώς επίσης πληροφοριακό υλικό και βοηθήματα για χρήση από τους φοιτητές αποκλειστικά και μόνο στο χώρο του Αναγνωστηρίου κατά τις ώρες λειτουργίας του.

Για την ομαλή λειτουργία του Αναγνωστηρίου και την εξασφάλιση ενός άνετου και ήσυχου περιβάλλοντος μελέτης, οι χρήστες υποχρεούνται να ακολουθούν στοιχειώδεις κανόνες καλής συμπεριφοράς. Απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση φαγητών και ποτών. Ειδικό σύστημα ασφαλείας ενεργοποιείται κάθε φορά που ένα έντυπο δεν έχει χρεωθεί κανονικά στον δανειζόμενο πριν την έξοδό του από το χώρο της βιβλιοθήκης.

Τα περιοδικά και τα βιβλία καλύπτουν κυρίως τους τομείς ενδιαφέροντος των Τμημάτων του Πανεπιστημίου. Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται διάφορες εκδόσεις ιδιωτικών και δημοσίων οργανισμών με αναφορές και στατιστικά στοιχεία, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό σε CD-ROM και βιντεοταινίες.

Το ωράριο λειτουργίας της βιβλιοθήκης καλύπτει τις ώρες λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ το Βιβλιοστάσιο, το Αναγνωστήριο και ο Δανεισμός λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των χρηστών. Η βιβλιοθήκη στελεχώνεται από έμπειρους βιβλιοθηκονόμους και τεχνικό προσωπικό που βρίσκεται στη διάθεση των χρηστών καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας της.

Οι κυριότερες υπηρεσίες που προσφέρει η βιβλιοθήκη στους χρήστες της είναι:

  • Δανεισμός βιβλίων-περιοδικών
  • Διαδανεισμός (παραγγελία άρθρων)
  • Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
  • Φωτοτυπίες
  • Πρόσβαση στον on-line κατάλογο της βιβλιοθήκης
  • Εκπαίδευση χρηστών

Εκτός από τις παραπάνω υπηρεσίες η βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση σε υλικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης καθώς και υπηρεσίες συνεργασίας με άλλες ελληνικές βιβλιοθήκες μέσω του Δικτύου Ερμής.

Υγειονομική περίθαλψη. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΜΣ δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή) για διάστημα ίσο με τα έτη φοίτησης προσαυξανόμενο κατά το ήμισυ (για λεπτομέρειες βλ. Π.Δ. 327/83). Σε κάθε φοιτητή δίνεται Βιβλιάριο Υγειονομικής Περίθαλψης το οποίο πρέπει να θεωρείται κάθε χρόνο. Πληροφορίες σχετικές με την παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη καθώς και χορήγηση πιστοποιητικών υγείας για την εισαγωγή στις πανεπιστημιακές λέσχες, φοιτητικά ιδρύματα, κοιτώνες και λοιπούς τόπους διαμονής των φοιτητών, κρατικούς ή πανεπιστημιακούς, παρέχονται από το Ιατρείο του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καραολή και Δημητρίου 80, τηλ. 210-4142162.

Φοιτητικά εισιτήρια. Για λόγους διευκόλυνσης των μετακινήσεων των φοιτητών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέχεται έκπτωση στην τιμή του κανονικού εισιτηρίου. Η έκπτωση αυτή παρέχεται στο δικαιούχο για όλο το Ακαδημαϊκό έτος και τόσα έτη όσα απαιτούνται για την κανονική διάρκεια των σπουδών του, προσαυξανόμενα κατά το ήμισυ. Σε όσους δικαιούνται μειωμένη τιμή εισιτηρίου, χορηγείται Δελτίο Ειδικού Εισιτηρίου που ισχύει για ένα Ακαδημαϊκό έτος και ανανεώνεται κάθε χρόνο. (βλ. Π.Δ. 265/85).

Διδακτικά συγγράμματα – βιβλία – Στατιστικά προγράμματα. Στους φοιτητές διανέμονται δωρεάν για κάθε μάθημα του ΠΜΣ σημειώσεις διδασκαλίας από τον εκάστοτε διδάσκοντα. Επίσης χορηγείται κάρτα μέλους της βιβλιοθήκης με δυνατότητα χρήσης όλου του (έντυπου και ηλεκτρονικού) υλικού της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Επίσης το Πανεπιστήμιο έχει μεριμνήσει για την δωρεάν παροχή των στατιστικών προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα του ΠΜΣ.

Πρόσβαση στο Διαδίκτυο (Internet). Σε κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή παρέχεται κωδικός πρόσβασης στο Διαδίκτυο (με δυνατότητα VPN σύνδεσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς) και ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας (e-mail).

Υποτροφίες επίδοσης. Με την ολοκλήρωση του δεύτερου εξαμήνου σπουδών χορηγούνται κάθε έτος έως 3 υποτροφίες σε φοιτητές του ΠΜΣ µε κριτήριο τις επιδόσεις στα μαθήματα του ΠΜΣ (βλ. άρθρο 12, κανονισμού μεταπτυχιακών σπουδών).

Πρακτική Άσκηση. Στα πλαίσια απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στα γνωστικά αντικείμενα του ΠΜΣ, προσφέρεται η δυνατότητα συμμετοχής των φοιτητών σε προγράμματα πρακτικής άσκησης 4 μηνών (μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 31 ης Μαΐου). Το ΠΜΣ δεν έχει την υποχρέωση καταβολής αμοιβής στους ασκούμενους φοιτητές, αλλά αναλαμβάνει το κόστος της αντίστοιχης ασφαλιστικής κάλυψης. Ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής (για δευτεροετείς σπουδαστές πλήρους φοίτησης) είναι να έχουν εξετασθεί επιτυχώς σε 8 τουλάχιστον μαθήματα μέχρι και την περίοδο του Σεπτεμβρίου του πρώτου έτους σπουδών και ο μέσος όρος βαθμολογίας αυτών να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 7.

Κτιριακό Συγκρότημα Νίκαιας
Πανεπιστημίου Πειραιώς

210 - 4142307
τηλ. επικοινωνίας
mefast@unipi.gr
email επικοινωνίας

Κεντρικό Κτήριο
Πανεπιστημίου Πειραιώς

© Copyright – 2023  Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Στατιστική

Scroll to Top Μετάβαση στο περιεχόμενο